Close

Shockwaarden bij de landing

Verandering in snelheid tijdens de grond contactfase.

De shock-statistieken bestaan uit een tweetal metingen Impact en Braking G's en een totaalscore (samengetelde) die Impact en Braking G's combineert in één waarde, die de totale hoeveelheid "shock" per voetlanding weergeeft.

Impact G’s geeft de verandering in snelheid weer (vertraging tot nul) die ontstaat wanneer de voet de grond raakt gemeten over de verticale z-as van de loopbeweging. De verandering in snelheid (remming) van Braking G’s wordt gemeten over de horizontale x-as tijdens de grond contactfase.

 

Om shockwaarden in een context te plaatsen, kan er een vergelijking worden gemaakt met de gemiddelde waarden in de bestaande databanken. Naarmate de databases groeien, kunnen deze vergelijkingen veranderen.

Wat weten we?

Wanneer de voet de grond raakt, vindt er een zeer snelle verandering plaats van snelheid. Van ongeveer één meter per seconde naar nul, in (milli)seconden. De totale kracht die op je lichaam wordt uitgeoefend, bij elke stap, tijdens het hardlopen is ongeveer 4-6 keer je lichaamsgewicht. Elke stap kan een kleine schade aan het bewegingsapparaat veroorzaken. Als deze microschade zich ophoopt voordat het lichaam zichzelf voldoende heeft kunnen herstellen, is er een verhoogd risico op een blessure. Je hardlooptechniek is mede bepalend hoe deze impactkracht zich verdeelt over het bewegingsapparaat en heeft invloed op het ontstaan van een specifieke blessures. Traditionele laboratoriumstudies gebruiken een krachtplaat om de reactiekracht van de grond te meten tijdens het hardlopen. Intelligente Pods, zoals SHFT/RunScribe, meten geen kracht maar registreren snelle veranderingen (vertraging) in de loopsnelheid van de voet tijdens het hardlopen. Recente studies hebben aangetoond dat deze mate van initiële vertraging een betere indicator kan zijn voor een blessure risico dan de impactkracht pieken.

Wat wil je weten als je hardloopt?

  • Veranderen je shockwaarden door vermoeidheid? Ben je harder aan het “stampen” op de grond als je moe wordt?
  • Hoe ziet het shockwaarden patroon eruit van een training of van vergelijk trainingen.
  • Effecten van hardlooptempo op je shockwaarden.
  • Is er een verband tussen impactkrachten en contacttijd? Verhoogt het verhogen van je tempo de shock voor elke stap?

Wat wil je weten als je meerdere hardloop kilometers maakt?

  • Naarmate je schoenen slijten door hardloop kilometers, verandert dat dan je impactkrachten?
  • Wat is het effect van verschillende schoentypes op je bewegingsapparaat? Hoe verhoudt een cushioningschoen zich tot een minimalistische schoen?
  • Wat is de invloed van ondergrond op je shockwaarden? Veranderen je impactkrachten als je hardloopt op gras, weg of een loopband?
Loading...
Loading...