Close

Hardlopen met power

Hoeveel vermogen is nodig voor de verplaatsing van je lichaam in een bepaalde snelheid.

De principes van een vermogenmeting bij fietsen en hardlopen zijn niet hetzelfde. Het meten van vermogen om te bepalen wat voor power er nodig is voor het lopen in een bepaalde snelheid, wordt door de “intelligente” pods op een andere manier berekend. Er wordt dus geen kracht gemeten.

Het is eigenlijk een indirecte meting. Er worden diverse loopwaarden gemeten en uit deze gegevens kan worden berekend hoeveel energie nodig was voor de verplaatsing van je lichaam. Voor de berekening is ook je lichaamsgewicht (=massa) nodig, zorg er daarom voor dat je gewicht goed ingesteld is. De waarden worden weergegeven in Watt. Naast lichaamsgewicht zijn weersomstandigheden, ondergrond, heuvelachtig terrein en hardloopversnelling van invloed op de metingen.

 

 

De pods maken gebruik van een accelerometer. Deze meten de versnelling van je lichaam tijdens het hardlopen in 3 richtingen. Dit is de verplaatsing over de x-as (naar voren en achteren), y-as (zijwaarts) en de z-as (hoog/laag).

De berekening van het wattage is volgens de formule: F = M x A. (F) is de hoeveelheid kracht die nodig is om (M) de hoeveelheid massa te verplaatsen met een (A) versnelling. Om het (P) vermogen te berekenen moet deze (F) kracht worden vermenigvuldigt met de (V) snelheid: P = F x V.

Het vermogen gemeten tijdens het hardlopen is niet een directe weergave van de prestatie maar meer een waarde die aangeeft hoeveel energie het kost om in een bepaalde snelheid hard te lopen. En aangezien deze energie niet alleen ten goede komt van voorwaartse snelheid, is er ook een groot deel energie bij die niet bijdraagt aan de loopefficiëntie.

Lopers kunnen vermogensstatistieken gebruiken om:

  • Beoordelen van de hoeveel energie die je gebruikt.
  • Leren lopen in een bepaalde snelheid op vermogen/watt.
  • Te weten dat een hogere wattages niet een hogere snelheid aangeeft.
  • Invloed van veranderingen op je looptechniek meten.
  • Zuiniger leren lopen door verbetering van de loopefficiëntie.

Sinds enkele jaren bestaat de mogelijkheid om vermogen te meten via deze manier tijdens het hardlopen. Er zullen waarschijnlijk nog veranderde inzichten volgen.

 

Loading...
Loading...